Crònica de la Pasqua de Vic 2019

Una nova edició de la Pasqua centrada en el Servei


Un any més, aquest 2019, el Seminari de Vic va acollir una nova edició de la Pasqua Familiar que, enguany, portava per lema “La Joia de Servir”.

El Servei va ser el fil conductor d’aquestes jornades, que va reunir gairebé una quarantena de famílies, acompanyades pels Missioners Claretians, en tres dies de fe viscuda amb profunditat i joia.

Preparació vers la Pasqua

Un dels aspectes més destacables dels dies de convivència de les famílies fou la consolidació d’algunes activitats. Arran els canvis haguts l'any anterior, es va veure que valia la pena seguir apostant per una Pasqua que fes un èmfasi especial en celebracions amb una simbologia més viva, fer possible un ritme d’activitats més lleuger i aconseguir un sentiment més gran de família, una escalfor més comunitària.

Tot plegat amb l'accent posat en el concepte de Servei que recollia el lema d’enguany, que anà acompanyat d’una imatge-logotip que evocava una de les activitats que s'associen amb el concepte de servei, la dels bombers.

La Pasqua es posa en marxa

Ja dins els primers mesos de 2019 s’anà fent la preparació de la Pasqua en els seus diversos equips. Certament ha estat una feina dura, però que es traduí en una convocatòria ben vivencial, amb la participació de famílies i adults de les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida.

Paral·lelament a tot això s’engegà la imprescindible maquinària de la logística de la Pasqua. Les primeres converses amb el Seminari de Vic, les inscripcions, els pagaments i la coordinació en general. Un munt de feina invisible, molt important, a la qual cal afegir tot el que era informació vers les famílies assistents, la posada al dia del web de la Pasqua Familiar (www.pasquavic.cat) i  la consolidació de les xarxes socials. Hi destacaríem el Twitter (https://twitter.com/PasquaVic), des del qual s’anava traslladant l’ambient i el dia a dia de la Pasqua.

Dijous tarda. Acollida i celebració

Arribà finalment el dijous dia 18 d'abril i les famílies anaren arribant al Seminari de Vic.

Després de tancar les inscripcions, recollir les acreditacions i fer l’allotjament a les habitacions, s’iniciaren les activitats amb la presentació de les famílies. En aquest moment, dins un ambient 100% familiar, s’anaren presentant els diferents nuclis familiars dins una activitat dinàmica, que aprofundia en l’eix d’animació centrat en els bombers.

També en aquesta  presentació cal esmentar que les famílies assistents aportaren els petits "deures" que se les havia demanat com a treball previ i que consistien a presentar una fitxa familiar i que expliquessin un fet de servei en el qual tots els membres se sentissin partíceps.

Finalment també s’entonà per primera vegada la cançó d’aquest 2019 que portava per títol el mateix lema de la Pasqua, “La Joia de Servir” i que fou cantada durant la resta dels dies. En aquest sentit aquesta i moltes altres cançons feren molt musical la convocatòria d’enguany.

Acabada la presentació tothom anà a sopar i, tot seguit, s'inicià la celebració de Dijous Sant. Dins un ambient comunitari es feu el lavatori de peus, més proper a partir d’una dinàmica en què s’ajuntaren famílies en grups de 12 persones i en què, a més de l’homilia d’en Màxim Muñoz, grans i petits també tingueren l’oportunitat d’expressar els sentiments que es vivien aleshores.

El dia acabava amb el bon regust de boca de la retrobada de les famílies i entrant en l’ambient de fe que havia de seguir a l’endemà.

Divendres matí

El divendres s'inicià amb el primer àpat del dia, l'esmorzar, a la finalització del quan les famílies i adults van participar a la pregària.

Després s’inicià la feina per grups d’edat, sota el fil conductor del Servei, tasca que s'allargà durant tot el dia.

Els adults van treballar a partir de la visualització de la pel·lícula "Mandarines".

Paral·lelament al que feien els adults, els infants fins a 13 anys, també van treballar el concepte de Servei.

Finalment els adolescents d’entre els 13 i els 17 anys, enquadrats dins el grup “Engegada”, també aprofundiren en la mateixa idea de Servei. Per fer-ho es visionà el curtmetratge animat "Cuerdas" i, a partir d'aquesta pel·lícula, es va reflexionar sobre les diferents actituds a prendre davant una dificultat. Després de compartir-ho, es va veure un altre curtmetratge: "Mr. Indifferent". Aquest altre film convidava a viure d'una altra forma, i ajudava a preparar l'activitat de tarda, una visita a una llars de persones grans. De fet aquest servei va ser molt reeixit per a tots. Es va fer una partida de bingo i cadascú havia d'assistir a algun dels ancians, tenint oportunitat de descobrir la diversitat i l'agraïment de tothom.

Celebracions de divendres sant

Alhora les famílies que tenien infants treballaren un espai especial, gairebé únic: pares, mares, fills i filles, reflexionaren en nucli familiar a partir d’unes pistes que se’ls proposaven. L’activitat va intercalar moments de joc i intercanvi entre les diferents famílies. Una reflexió en la passió que vivim actualment en les nostres realitats quotidianes.

I per tancar la vesprada es feu la celebració de la Passió. També en clau de família, grans i petits van recordar els darrers moments de Crist amb els seus deixebles, la traïció de Judes i la detenció de Jesús, el judici davant el Sanedrí i Pilat, el camí del Calvari i la seva mort. També en aquesta oportunitat en Màxim Muñoz recordà el sacrifici de salvació de Jesús, alhora que evocà la vessant comunitària del grup de Crist, però ben viva entre les famílies presents a la Pasqua.

Després de sopar tingué lloc la darrera activitat de divendres, la Vetlla de la Creu, en què s’interpel·là els presents a viure els sentiments d’abatiment que tingué Jesús, i que tants homes i dones viuen avui arreu del món.

Per als adolescents d'Engegada s'organitzà un joc de nit en el que uns "àngels" repartien unes preguntes deixades en uns missatges pel Seminari, i identificades amb unes llànties per a localitzar-los. Amb l'ajuda del telèfons mòbils, la resta de la colla havia de respondre les qüestions i els "àngels" i "Déu" les havien de validar abans no deixessin, els "àngels", un altre missatge. Tothom va gaudir molt i ens permeté passar una bona nit.

Dissabte és sinònim de Ruta Mariana

La nova jornada es presentava especialment esperançadora per a la colla de famílies presents al Seminari de Vic. S’havia de viure gran jornada que, després de la pregària, tenia un dels seus punts forts en la Ruta Mariana que es realitza cada any.

Val a dir que també la Ruta Mariana, com l'any passat, es feu durant tot el matí i el migdia, de forma que es va preveure fer dinar de carmanyola al punt central de la Ruta.

Certament era ben emocionant veure el pelegrinatge de les prop de 130 persones vers l’ermita. Val a dir que, de tant en tant, s’aturaven per fer unes proves d’allò més divertides que havien preparat les famílies organitzadores de Roda de Ter, centrades en la figura de Mossèn Jacint Verdaguer. A punt d’arribar a l’ermita l’emoció es redoblà en trobar-se el grup de les famílies allotjades al Seminari de Vic i els integrants de la Pasqua Jove que estaven allotjats a l’Esquirol. Tots plegats van poder gaudir d’una activitat lúdica davant l’ermita i, com és “tradició” de la Pasqua, de cantar una cançó popular brasilera anomenada “Negra Mariama”, arrodonint la vessant mariana de la ruta.

Arriba la gran festa de la Vetlla Pasqual

De tornada a Vic, se celebraren les darreres activitats prèvies a la Vetlla Pasqual.

La primera fou una viscuda celebració del perdó. En aquesta oportunitat es feu una dinàmica per la qual tots els assistents, grans i petits, van experimentar 4 moments de dolor.

En acabar la celebració es començà a condicionar la sala on tindria lloc la Vetlla Pasqual. Paral·lelament també es feu la valoració de la Pasqua. Enguany es canvià el format i, enlloc de valorar les activitats, es demanà als presents que fessin una interpel·lació vivencial dels dies viscuts, primerament individualment, en parelles i en grups de 4 persones.
La dinàmica finalitzà amb una estona en què els diversos equips de preparació de la Pasqua expressaren com els havia anat i es donaren algunes pistes de millores de cara a la Pasqua 2020.

Al vespre, abans de la Vetlla Pasqual i després del sopar, encara hi va haver temps per a que els infants poguessin fer la tradicional “collita d’ous de Pasqua” al pati de l’Ós del Seminari.

Fou així com arribà la celebració de la Vetlla Pasqual, que tingué lloc amb la presència de les famílies i, una vegada més, dels integrants de la Pasqua Jove, al Seminari de Vic.
Tots plegats, acompanyats d’algunes altres persones que volgueren ser presents en aquest moment de la Pasqua Familiar, van viure amb molta alegria tots els instants de la celebració, des de l’entrada de la llum de Crist, passant per les lectures i els cants que se succeïren amb desbordant emoció, fins al missatge final de resurrecció de Crist: “Jesús és viu!”

Tanquem la Pasqua

A l’endemà matí es va acabar de recollir-ho tot, per tal de deixar les instal·lacions de la mateixa manera com estaven just quan les famílies arribaren a la Pasqua el dijous per la tarda.

I fer l'Hora dels Adéus, per tancar així una Pasqua caracteritzada per la voluntat de les famílies i adults assistents de seguir construint el Regne en el Món des del Servei fratern.